Patelnia grillowa jako naczynie, jakie każdy winien posiadać w kuchni

Najnowsze wpisy

Patelnia grillowa to takie naczynie, jakie każdy winien posiadać w kuchni. Posiadają tę wartość, że można na niej przygotowywać dania bez tłuszczu.


Patelnie grillowe potrafią być z żeliwa, ze stali, czy też aluminium, a każdy z takich gatunków może mieć różne osłonki wewnętrzne.




dania z patelni grillowej
Author: ビッグアップジャパン
Source: http://www.flickr.com


Patelnia żeliwna jest najbardziej trwała i najsolidniejsza ze wszystkich, a jej nabycie to inwestycja na dużo lat. Można na niej grillować w bardzo wysokich temperaturach, bez lęku o przypalanie dania. Dania z patelni grillowej posiadają lepszy smak. Te patelnie można używać w piekarniku, nie poleca się jednakże ich mycia w zmywarce. Żeliwo potrzebuje właściwej pielęgnacji, warto więc się stosować do zaleceń producenta. Prawidłowe używanie i konserwacja - (konserwacja urządzeń dźwigowych) patelni grillowej jest nadzwyczaj istotna, ponieważ od tego jest zależna długość jej eksploatacji. Patelnia stalowa stworzona jest z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Patelnia stalowa nagrzewa się wolno, jednakże równie wolno stygnie, dzięki temu potrawa długo pozostaje gorąca. Większa część patelni grillowych ze stali nierdzewnej nadaje się do używania w piekarniku, wolno je myć w zmywarce. Patelnia grillowa z aluminium jest zdecydowanie najmniej trwała ze wszystkich rodzajów. Stworzona jest na ogół z niskogatunkowego aluminium, przez co się odkształca i pali. Nie nadaje się do użytku w piekarniku, ani do mycia w zmywarce.


Patelnia grillowa tym odróżnia się od pozostałych, że posiada pofalowane dno, w którym nagromadza się wytopiony tłuszcz, miast wsiąkać w mięso.




Poniektóre modele patelni grillowych można wstawiać do piekarnika, natomiast zależnie od techniki skonstruowania, również zastosowanych materiałów wolno je stosować nawet na płytach indukcyjnych. Patelnie grillowe mogą być owalne, krągłe, prostokątne, oraz kwadratowe.