Aranżujemy nową kuchnię - zrób nim wybierzesz się na zakupy

Najnowsze wpisy

Urządzaniem kuchni trudnią się z reguły panie, albowiem przeważnie będzie to ich królestwo. Co zrobić by nasza kuchnia była praktyczna, niczego w niej nie zabrakło a równocześnie nie stała się zagraconym wnętrzem? Do nowiuteńkiej kuchni kupujemy sprzęty niezbędne, takie jak kredensy, schładzarkę a także drobiazgi takie tj. sztućce. Niezbędne będą też meble kuchenne Łódź obfituje w sklepy meblowe, gdzie kupimy tego rodzaju sprzęty jak też żarówki do nich. Mogą się w naszej kuchni również znaleźć także sprzęty ekskluzywne, tj. przykładowo raclette. Z czym się to je?


kuchnia
Author: Pointb
Source: Pointb
Początkowo raclette (z fr. racler, a więc skrobać) przygotowywano w ten sposób, że półkrążek sera sytuowano w specjalnym pojemniczku i wieszano nad ogniem. Gdy podgrzewany ser troszeczkę się podtopił, mięciutką warstwę zeskrobywano drewnianym skrobakiem. We dzisiejszej edycji dania ser wciąż jest nieodzownym i głównym składnikiem, chociaż aktualnie do robienia zapiekanek stosuje się specjalne sprzęty wyposażone w pokryte tarflenem patelenki, wsuwane pod podgrzewaną płytę spełniającą również funkcję grilla - dbaj o swoje wnętrza. Na patelenkach podgrzewają się zapiekanki , zaś na płycie można do tego opiekać mięso, chlebek czy ziemniaczki. Do zdejmowania zapiekanek z patelenek a także płyty używa się drewnianych szpatułek, bowiem warstewkę teflonu łatwo zarysować.


Urządzenie do raclette umieszczamy w centrum stołu, naokoło którego siadają biesiadnicy. W pobliżu, w miseczkach i na półmiskach, ustawiamy wszystkie składniki zapiekanek. Każdy biesiadnik nabiera je na talerz a na własnej patelence komponuje własną wersję zapiekanki. Patelenek nie należy napełniać zbyt wysoko. Kiedy jednorazowo zestawimy za wiele składników, to nie upieką się one równomiernie - sprawdź więcej. W zależności od gustu a także zestawu do raclette używamy rozmaitych rodzajów sera: mogą to być twarde sery żółte czy sery pleśniowe. Prócz sera do zapiekanek można użyć rozmaitych jarzyn (gotowanych ziemniaków, cukinii, pomidorów itd.), mięs pokrojonych w dosyć cienkie plasterki (kurczaka, polędwicy wieprzowej), krewetek i owoców (gruszek, jabłek). Zapiekanki podajemy z kromkami bagietki zrumienionymi na płycie.
Pamiętajmy także o właściwym oświetleniu naszej kuchni. Idealny będzie żyrandol w centrum sufitu i lampa wisząca ponad stołem.