Naczynia produkowane z żeliwa

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/projektytypowe.com.pl/includes/menu.inc).

Najnowsze wpisy

Żeliwo, to znany od wielu lat stop żelaza, węgla i różnych składników. Im więcej w żeliwie żelaza i węgla, tym lepsza bywa jego jakość.


Żeliwne naczynia pali się w piaskowych formach w bardzo dużych temperaturach.


Żeliwne patelnie po wypalaniu są manualnie czyszczone i wygładzane. Żeliwne patelnie charakteryzują się nadzwyczaj długim czasem użytkowania, pod warunkiem, że będą stosownie używane i zabezpieczone. Trzeba mieć na uwadze, że żeliwo nie jest wytrzymałe na upadki, natomiast jest wytrzymałe na zarysowania.

Żeby zgłębić wiedzę na omawiany wątek obejrzyj stronę, która ma ciekawe dane na ten temat - trzeba tylko kliknąć.

Żeliwnych naczyń mogą stosować wszyscy, nawet uczuleniowcy. Żeliwne patelnie zalecane są osobnikom z chorobami serca, czy kłopotami krwi. Żeliwo pomaga w zachowaniu właściwej ilości mikroelementów i żelaza w organizmie.


Stłuczone szkło
Author: Sylvain Moreau
Source: http://www.flickr.com
W sprzedaży jest dużo gatunków patelni żeliwnych. Naturalne, ekologiczne żeliwo impregnowane jest olejami roślinnymi, nie posiada osłonki emaliowanej. Gdy smaży się na prawdziwym żeliwie, należy aplikować nieco więcej tłuszczu. Naturalnego żeliwa nie można myć zmywać wodą z płynem, bowiem przyswaja detergenty. Patelnie żeliwne powlekane emaliami mniej się utleniają i nastręczają niewielu zabiegów pielęgnacyjnych.

Czy nie uważasz, że informacje na opisywany temat możesz odnaleźć też na innym serwisie? Naturalnie, że tak - wejdź tu, a przeczytasz tam proponowany artykuł (http://www.amdk.pl/mebloscianki).

Porcelanowa, albo ceramiczna osłonka zapobiega przywieraniu smażonych, duszonych, czy pieczonych posiłków. Dzięki zastosowaniu osłonek zmniejszających przywieranie, jest możliwość używać mniejszej ilości oleju, a to wpływa na kaloryczność dania.


Małe dzieci siedzące na polance
Author: Travis Swan
Source: http://www.flickr.com
Patelnie z kolorowego żeliwa jest możliwość używać nie tylko do pieczenia i smażenia. Dlatego że patelnie te są bardzo porządne, skończoną strawę można podać w tym naczyniu na stół. Należy jedynie wiedzieć, że jeśli zapiekamy w piekarniku w dużej temperaturze, powinno się zdjąć przykrywkę, która posiada rączkę z tworzywa syntetycznego.




Patelnie żeliwne wolno stosować na wszystkich typach kuchenek.


By patelnia z kolorowego żeliwa zachowały przez lata własności nieprzywierające, warto, raz nz jakiś czas, natrzeć je w środku papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym. Patelnie z kolorowego żeliwa są kompletnie niewymagające. Trzymanie się kilku prostych reguł, to nadzwyczaj mały nakład w stosunku do tego, co żeliwo przekazuje.